+31 6 23 12 93 82 info@franciskeek.nl

Ik ga weer doen wat IK leuk vind

Zoals de titel al zegt: Ik ga weer doen wat IK leuk vind.
Heb ik dan altijd gedaan wat ik niet leuk vind? Nee hoor, ik was alleen een beetje aan het verdwalen. Ik deed wat ik dacht dat ik moest doen, maar ik merkte dat ik niet meer de juiste klanten aantrok, waardoor ik werk waar eigenlijk mijn hart niet sneller meer van ging kloppen. Ik moest weer terug naar de tekentafel. Wat ik steeds aan mijn ‘Virtuele Helden’ leerde moest ik zelf ook weer even voelen: Waar word IK blij van? Waar ligt MIJN passie?

Naast het feit dat ik als ondernemer niet meer de passie voelde die ik ooit had gevoeld waren er ook op persoonlijk vlak wat veranderingen. In december 2017 ben ik na een relatie van 15 jaar uit elkaar gegaan. Dat was een heftige periode, maar ook heel verhelderend. Ik werd even volledig op mezelf teruggeworpen en ging opnieuw de balans opmaken. Ik stapte even helemaal uit de ‘rat race’, moest volledig op eigen benen gaan staan, maar het betekende ook dat ik elke kant op kon gaan.

Ik neem je even terug in een stukje voorgeschiedenis: In 2015 ben ik een online training gaan maken omdat ik de vraag van mijn klanten niet meer aankon en omdat er op dat moment geen collega’s waren die mijn skills hadden. Ik maakte het online programma ‘Bouw een Prachtige Online Academie’.
En wat bleek, dit was precies waar mijn collega’s op hadden zitten wachten! In de eerste ronde van het programma had ik meteen maar liefst 16 deelnemers. Mijn omgeving (meestal geen ondernemers) vroegen mij: “Is dat wel slim? Ben je nu geen concurrenten aan het opleiden?” Waarop ik antwoordde: “Oh nou, ik geloof niet in concurrentie hoor, ik geloof dat er voor iedereen klanten zijn.” Ik had ook bedacht dat het slim was om de deelnemers van mijn programma het geleerde direct in de praktijk te laten brengen en zo werden de stagetrajecten in het leven geroepen. Deelnemers konden daarmee direct in de praktijk brengen wat zij leerden én klanten werden geholpen met de bouw van hun online leeromgevingen. Dat werkte echt super goed.

Helaas bleek dat echter niet bij iedereen het geval, want sommige mensen wilden wel een online programma aanbieden, maar ze ontdekten allerlei valkuilen.
Gedachtes als ‘Is het wel genoeg?’, of juist ‘Is het niet teveel?’ Of ‘Wie ben ik om dit aan iemand te leren, ik weet tenslotte zelf nog niet alles’. En ja, wat doe je dan als VA, ga je je klant proberen te overtuigen van het belang van hun online programma? Of heb je begrip en ga je helemaal mee in hun belemmeringen en daarmee ook uitstel van hun planning? Want dat kan betekenen dat je heel lang aan iemand ‘vast zit’. Of trek je de stekker eruit en neem je je verlies? Dat waren de zaken waar ik in de praktijk veel mee te maken had. Als VA leer je heel veel van deze processen. Over jezelf, over jouw klanten, over ‘what makes your heart tick’ en ja, ook over je allergieën. Iets wat je in loondienst liever ontliep. Herken jij dit als ondernemer ook? Voel jij je alsof je in loondienst bent en geleefd wordt door je klanten? Ik heb inmiddels geleerd dat je áltijd een keuze kunt maken, welke keuze dat ook is. Als dit maar een bewust eigen keuze is en niet een door een ander opgelegde keuze. Ga altijd kijken naar de keuze die je maakt en vraag jezelf af: “Word ik hier gelukkig van? Helpt dit mij en mijn doel of ben ik aan het pleasen?” Want geloof mij, ik weet hoe het is om te pleasen.

Maar goed ik dwaal af van mijn punt..

Super leuke klanten benaderden mij met de vraag of ik mensen kende die hen konden helpen. Mijn eerste gedacht was dan altijd: “ Ja, IK.” Maar ik verwees ze gewoon door aan andere VA’s. Ik had tenslotte een andere rol aangenomen en was geen VA meer. Daarnaast voelde het voor mij alsof ik mee moest in de trend dat je door moest naar ‘the next level’ met je bedrijf. Maar wat was dat dan, the next level? Wat is er mis met het level waarin je je op dat moment bevindt? Waar je gewoon ‘je ding’ doet waar je blij van wordt en prima je geld mee verdient?

Als VA werd ik door ondernemers soms gebruikt als hun paradepaardje, om te laten zien hoe succesvol ze waren. Maar dat was de buitenkant. Ik vond het heerlijk om iets te creëren, om dingen vorm te geven en daarmee anderen gelukkig te maken. Maar het was alleen leuk als er echt sprake was van een creatie door samenwerking met de klant en niet door – wat ook veel gebeurt – het over de schutting gooien van zaken en dat je als VA dan eigenlijk van niets iets moet proberen te maken.

Ik was in die tijd dus ook aangestoken met het idee dat ik door moest naar ‘the next level’.  Maar ik merkte ook dat ik in mijn ondernemerschap en succes soms zelfs verder was de ondernemers waar ik mee in aanraking kwam. Grappig genoeg bleek dat een soort blinde vlek voor mij en besefte ik me dat later pas.

Goed, terug naar het heden. Een poosje geleden werd ik door een collega-ondernemer gevraagd om een online leeromgeving voor haar te bouwen. Zij wist precies wat ze wilde en wilde dit binnen twee weken live hebben. Dat was een enorme uitdaging, maar door mijn ervaring draai ik daar uiteindelijk mijn hand niet meer voor om. Ik ontwikkelde een template en maakte alles achter de schermen klaar om gevuld te worden met haar content. Zij zette die content er zelf in. En zo haalden we de deadline en kon de leeromgeving binnen de gestelde datum worden gelanceerd. We zijn inmiddels 5 maanden verder en zij heeft inmiddels 70 deelnemers. Top dat we dit zo snel hadden gefixt en dat het ook een succes bleek.

Zo voelde ik het vuur weer in mijzelf oplaaien, omdat ik weer aan het creëren was en een samenwerking met een klant had die mij energie gaf. En zo ontstond ook het idee over een nieuw concept. De Creative Academie werd daarmee geboren. En zo voelde het ook: mijn nieuwe kindje. Om te kijken of dit concept levensvatbaar was en of het voor de ondernemer ook te doen was ben ik gaan zoeken naar pilotklanten. Het duurde niet lang voor ik ze gevonden had. En zoals het gaat bij een pilot was het soms een beetje puzzelen, maar mijn concept werkt. Ben je benieuwd hoe dit concept in elkaar steekt? Kijk dan vooral even op https://www.creativeacademies.nl. Wil je het van mij zelf horen? Stuur me dan gerust een bericht.

Dat deed mij nadenken over een super tof nieuw project. De Creative Academie was geboren en zo voelde het ook, mijn kindje. Ik wilde graag samen werken met een pilot klant om te kijken of dit ook echt een goed idee is en of het werkt. Die lieve pilot klanten werden zo gevonden en het was een beetje puzzelen maar mijn systeem werkt. Wil je weten wat het is? Op https://www.creativeacademies.nl kan je daar meer over vinden. Je mag natuurlijk ook gewoon even een mailtje sturen.

Dan nog even dit: Ben jij technisch VA en wil je dit ook leren? Het online programma Bouw een Prachtige Online Academie is nog steeds beschikbaar. Op dit moment ben ik deze zelfs intern aan het ombouwen naar Divi. En omdat het dus een rommelige periode is, kun je het programma nu tijdelijk voor gereduceerde prijs aanschaffen. Mocht je interesse hebben, benader mij dan even per mail of via een pb.

Francis

Chat openen
1
Hulp nodig?
Hoi kan ik je ergens mee helpen?